Іспит

Який вибрати іспит з англійської мови

4 хвилини читання

У світі існує понад 20 міжнародних іспитів, які перевіряють знання з англійської мови. Ви вирішили отримати об’єктивну оцінку своїх знань, але не знаєте, який іспит з англійської краще скласти? Серед усього різноманіття іспитів ми допоможемо вам вибрати відповідний саме вашим цілям.

Прийшов той день, коли ви серйозно задумалися про складання міжнародного іспиту. Існує кілька основних причин, за якими вам може стати в нагоді сертифікат:

  • Хочете отримати нову престижну роботу;
  • Мрієте про просування кар’єрними сходинками;
  • Твердо вирішили переїхати за кордон;
  • Маєте намір вступити до університету за кордоном;
  • Сертифікат потрібен, щоб отримати об’єктивну оцінку своїх знань англійської мови.

Більше 15 000 університетів, компаній і державних установ по всьому світу визнають сертифікати міжнародних іспитів. При працевлаштуванні, наявність міжнародного сертифікату з англійської мови – надасть вам вагому конкурентну перевагу, яка допоможе отримати посаду в одній з великих компаній.

Тестування перевіряють знання учнів за наступними навичкам:

  • Reading – Читання.
  • Listening – Аудіювання.
  • Writing – Письмо.
  • Speaking – Говоріння.

Крім того, іспити перевіряють, наскільки добре кандидат володіє такими аспектами мови, як граматика (Grammar), словниковий запас (Vocabulary) і вимова (Pronunciation).

В останні роки структура багатьох іспитів зазнала змін. Деякі з них поміняли назву, але все одно в інтернеті їх шукають під старими іменами і абревіатурами. Ми вирішили зібрати в таблицю старі і актуальні назви іспитів.

Стара назва Акутальна назва
YLE Starters Pre A1 Starters
YLE Movers A1 Movers
YLE Flyers A2 Flyers
KET for Schools A2 Key for Schools
PET for Schools B1 Preliminary for Schools
Cambridge English: First for Schools B2 First for Schools
Cambridge English: First (FCE) B2 First
Cambridge English: Advanced (CAE) C1 Advanced
Cambridge English: Proficiency (CPE) C2 Proficiency
Business English Certificate Preliminary (BEC Preliminary) B1 Business Preliminary
Business English Certificate Vantage (BEC Vantage) B2 Business Vantage
Business English Certificate Higher (BEC Higher) C1 Business Higher

Всі, хто мріє про сертифікат задаються питанням: «Який іспит з англійської складати?» І тут вибір дуже великий (the sky is the limit)!

Іспит для навчання за кордоном

Скільки привабливих перспектив нам відкриває навчання за кордоном! Уже вибрали, куди вступати на магістратуру? Залишилося тільки скласти іспит. Країни Європи і Великобританія найчастіше в переліку документів під час вступу вимагають сертифікат IELTS (International English Language Testing System) від Кембриджського університету. Якщо ви вступаєте до ВНЗ США або Канади, то, швидше за все, вам доведеться пред’явити сертифікат американського іспиту TOEFL (Test of English as a Foreign Language).

Багато в чому ці іспити схожі. Вони підтверджують ваш поточний рівень знань і не припускають ніяких прохідних балів. Питання в тому, чи влаштує вас сертифікат, в якому зазначений рівень Pre-Intermediate? Швидше за все, ні, адже в вузах вимагають Upper-Intermediate і вище. Сертифікати TOEFL та IELTS вважаються дійсними протягом двох років після складання. І це логічно. По-перше, рівень знання мови змінюється. По-друге, такий сертифікат допомагає вирішити проблему тут і зараз: вступити до університету, отримати роботу і т. П.

Іспит IELTS буває двох типів: General і Academic. Для навчання вам знадобиться саме Academic. Він складніше, ніж General: завдання в письмовій частини і секції читання засновані на складних текстах з тематичною лексикою і просунутою граматикою. А General стане в нагоді вам для будь-яких цілей, відмінних від освіти (імміграція, робота).

Іспит для еміграції та саморозвитку

Ви давно вивчаєте англійську і хотіли б довести, що у вас гідний рівень знань? Тоді вибираємо іспит між B2 First (FCE), C1 Advanced (CAE), C2 Proficiency (CPE).

Головна перевага полягає в тому, що сертифікати цих іспитів вважаються дійсними все життя. Тільки отримає його не кожен. На жаль, якщо вступник не зможе набрати прохідний бал, то йому дадуть сертифікат рівнем нижче. Все просто: якщо ви здавали CAE і не набрали необхідний мінімум балів, то отримаєте документ з рівнем Upper-Intermediate. Суворо, але справедливо.

Іспит для роботи

Вам запропонували цікаву роботу в міжнародній компанії? Чудова новина! Одне але: потрібен сертифікат, який підтвердить ваш високий рівень володіння англійською мовою. Який іспит з англійської краще здати для роботи? Вибирайте: TOEIC, IELTS (General), B2 First (FCE), C1 Advanced (CAE), C2 Proficiency (CPE).

TOEIC – ідеальний варіант в тому випадку, коли ви орієнтовані на просування кар’єри і хочете працювати в міжнародній компанії. Тест заснований на лексиці, взятої з реальних ситуацій ділового світу. Іспит складається з двох частин: TOEIC Listening and Reading і TOEIC Speaking and Writing.

Іспит для співробітників компаній

Деякі компанії вибирають BULATS (The Business Language Testing System) для тестування знань претендентів при прийомі на роботу, а також поточних співробітників при переатестації і виборі програми бізнес-курсів.

BULATS – це комплексний іспит, який скаладається онлайн. Він формується з чотирьох частин: Reading and Listening, Speaking, Writing. Теми іспиту відображають типові ситуації, з якими співробітникам доводиться стикатися в професійній діяльності: складання ділових листів, створення і проведення презентацій, робота з клієнтами та колегами і т. Д. Не можна не здати BULATS. У будь-якому випадку кандидату буде привласнений один з шести рівнів знань (A1 – C2).

Іспити з бізнес-англійської

Якщо вам потрібно підтвердити знання ділової лексики англійської мови, зверніть увагу на серію іспитів BEC: B1 Business Preliminary (BEC Preliminary) відповідає рівню Intermediate, B2 Business Vantage (BEC Vantage) – Upper-Intermediate, C1 Business Higher (BEC Higher) – Advanced. Хочете вразити потенційних роботодавців при прийомі на роботу? Вибирайте BEC. Чи збираєтеся вивчати бізнес-дисципліни іноземною мовою? Теж BEC. Чи плануєте самі проводити семінари і тренінги на бізнес-теми? Знову BEC.

Іспити з ділової англійської всебічно перевіряють навички студентів. Серію BEC відрізняють скупа на емоції лексика, граматика просунутого рівня довгі тексти і аудіозаписи, графіки та презентації, теми з сфер маркетингу та менеджменту.

Іспити для викладачів англійської

Останнім часом викладачі англійської все частіше замислюються про сертифікати, що підтверджують їх кваліфікацію, – це сильна конкурентна перевага на ринку праці. Їм підійдуть TKT, CELTA або DELTA.

Сертифікат TKT (Teaching Knowledge Test) підтвердить, що його володар володіє методикою і теорією викладання іноземної мови. Іспит складається з трьох модулів теоретичної спрямованості, кожен з яких можна складати окремо.

CELTA (Certificate in Teaching English to Speakers of Other Languages) і DELTA (Diploma in Teaching English to Speakers of Other Languages) потрібні, щоб показати, що викладач вміє застосовувати свої знання на практиці. Іспит CELTA вибирають початківці викладачі, а DELTA – більш досвідчені.

Іспити для дітей

Найменшим любителям англійської мови треба з чогось починати. Який тест з англійської краще складати дитині? Кембриджський університет пропонує три іспити для дітей 7-12 років: Pre A1 Starters (YLE Starters), A1 Movers (YLE Movers), A2 Flyers (YLE Flyers). Це найпростіші іспити, але вони дуже важливі для дитини.

Чудовим стартом для учня середньої школи стане іспит A2 Key for Schools (KET for Schools). Key, як і інші іспити, перевіряє знання з чотирьох навичок – аудіювання, говоріння, читання і письмо. Іспит досить легкий, але ваша дитина буде дуже задоволена собою, адже не всі однолітки можуть похвалитися таким впевненим стартом в англійській!

При успішному скаладанні іспиту B1 Preliminary for Schools (PET for Schools) дитина отримає сертифікат рівня Intermediate, а B2 First for Schools (FCE for Schools) – Upper-Intermediate.

На закінчення хочеться сказати, що на будь-який смак і колір обов’язково знайдеться свій іспит. Ми сподіваємося, після прочитання нашої статті ви точно будете знати, який тест з англійської краще здати. Що б ви не вибрали, головне – дійти до кінця, отримати заповітний міжнародний сертифікат і довести собі, що ви володієте англійською на гідному рівні.