Меню англійською мовою

2 хвилини читання

Давайте зробимо невелику подорож? Уявіть, що ви перебуваєте в країні, яку ви давно мріяли відвідати. Припустимо, в цій країні одним з основних мов є англійська. Ви непогано орієнтуєтесь в цій іноземній мові, але, тим не менш, вам ще багато що належить вивчити і дізнатися. От ви відвідали певну екскурсію, познайомилися з культурою цієї країни, скуштували, так скажемо, «їжі духовної» і прийшла черга вгамувати своє почуття голоду (hunger). Що ж робити?Куди відправитися перекусити (to have a snack) або повноцінно поїсти (to have breakfast / lunch / dinner)? Як розібратися в меню англійською мовою (menu), яке пропонують в даному закладі?

На ваш вибір ви можете пройти в: кафе при готелі, в якому проживаєте (coffee shop), просто закусочну (pub / snack bar / diner), закусочну швидкого обслуговування типу «фаст-фуд» (fast-food, McDonald’s), розкішний ресторан (luxury restaurant), кафетерій (cafeteria). В цьому випадку ви керуйтеся своїми кулінарними уподобаннями та фінансовими можливостями, визначаючи продукти (prices) як дешеві (cheap), дорогі (expensive) і помірні в ціні (reasonable price).

У будь-якому пристойному кафе, закусочній, а в ресторані тим більше вашій увазі презентуватимуть меню англійською мовою, яке допоможе вам визначитися зі стравами та інгредієнтами, які ви хотіли б покуштувати. Але не забувайте, що для відвідування ресторану необхідно розбиратися в етикеті, прийнятому в цьому закладі; добре знати прилади, якими сервірують стіл (а це велика кількість ложок, виделок, ножів, тарілок, келихів для різних продуктів і напоїв – докладніше про це читайте у статті «Англійська мова в ресторані»), а також бути обізнаним в тому, з яких частин складається меню англійською мовою.

Перед тим, як безпосередньо приступити до меню англійською мовою, звернемо увагу, що існує також декілька способів замовлення їжі:

Salad bar – «салатний бар» – фіксована ціна замовлення, самообслуговування, кількість їжі визначено розміром однієї тарілки;

Buffet – «шведський стіл» – самообслуговування, необмежену кількість їжі за фіксовану ціну замовлення;

A la carte – замовлення кожного блюда в меню окремо;

Table d’hote – комплексне замовлення (три страви з фіксованою ціною всього замовлення).

Що являє собою меню англійською мовою?

Припустимо, ви зайшли в ресторан, присіли за столик, і офіціант (waiter) відразу ж надав вам меню англійською мовою. Спробуємо його вивчити і зрозуміти, що вам пропонують покуштувати. У будь-якому меню ви можете знайти ось такі розділи:

     aperatif – аперитив (алкогольний напій, який п’ють перед їдою);
     appetizer – закуска (їжа, яку подають перед основною стравою для порушення апетиту);
     cold platter / hors d’oeuvre – холодні закуски;
     entrée / the main course – основне блюдо;
     soup / the first course – перша страва;
     sweets / dessert – десерт;
     game – дичина;
     poultry – м’ясо свійської птиці;
     cheeseboard – сир в асортименті;

Компоненти кожного з цих розділів меню англійською мовою можуть бути абсолютно різні. Це залежить від кухні, яку подають в цьому ресторані. Щоб без складнощів зрозуміти незнайомі блюда, все-таки необхідно добре знати слова, які стосуються їжі, продуктів, інгредієнтів.

Окремо давайте розглянемо загальні напої, які ви вибираєте самі або за порадою сомельє (sommelier / wine waiter – працівник ресторану, відповідальний за придбання, зберігання вин (wine) і подання їх клієнту). Які ще напої ви можете замовити в англійському меню? Перш за все, це можуть бути безалкогольні (soft drinks), слабоалкогольні (low-alcohol drinks) або міцні напої (hard drinks / spirits). Хтось любить газовані (fizzy / sparkling / carbonated drinks), а хтось негазовані рідини (still drinks). З алкогольних найвідомішими є: шампанське (champagne), віскі (whisky), ром (rum), коньяк (cognac), лікер (liqueur) і всілякі коктейлі (cocktail).

Ось ви і поїли у якомусь англомовному ресторані. Меню англійською мовою прочитали як знайому книгу, тому й замовили найсмачніше. Сподіваюся, вам допоможе цей матеріал, і ви будете впевнено себе почувати при відвідуванні будь-яких ресторану або кафе.